Na OOZ M. Sobota v sodelovanju z Ljudsko univerzo M. Sobota organiziramo za člane OOZ M. Sobota, brezplačni seminar »Usposabljanje o higieni živil in sistem HACCP. Usposabljanje bo potekalo
v ponedeljek, 23. 9. 2024 s pričetkom ob 13. uri, v prostorih OOZ M. Sobota.
V vseh dejavnostih, kjer se ponujajo živila, je zelo pomembno, da se spoštujejo splošna in posebna pravila higiene živil, ki so temelj za učinkovito izvajanje postopkov po načelih HACCP. Vsi, ki delajo z živili, so zelo pomembni pri izpolnjevanju načel HACCP. Zelo pomembno je, da so ustrezno izobraženi in praktično usposobljeni ter seznanjeni z vsemi novostmi. V skladu z zakonodajo in z načeli HACCP ste vsi poslovni subjekti, ki v svoji dejavnosti delate z živili, med drugim, dolžni skrbeti za stalno usposobljenost delavcev, ki prihajajo pri delu v stik z živili.
Da bo čim manj nepravilnosti pri spoštovanju priporočil za varno delo z živili in predvsem dovolj znanja v kolektivih, smo pripravili usposabljanje z naslednjo vsebino:
- Zahteve zakonodaje na področju varne hrane, higiena živil, odgovornost nosilcev dejavnosti in zaposlenih
- Sistem HACCP v praksi, kdaj lahko uporabljamo smernice, kdaj izdelati lastni HACCP načrt? Kaj je pomembno pri vsebini
- Spremljajoči higienski programi
- Novosti v zakonodaji in obveznosti (transmaščobne kisline, akrilamid, kultura varnosti hrane, donacije hrane ipd.)
- Novosti na področju zahtev oskrbe s pitno vodo in obveznost obveščanja upravljavca vodovoda
- Vodenje HACCP dokumentacije, umik in odpoklic živil, obvezna dokumentacija
- Priporočila in zahteve za dopolnitev dokumentacije v primeru dostave hrane na druge lokacije
- Obvladovanje izrednih razmer (poplave, izpad el. toka, zastrupitve z živili ipd.)
- Najpogostejše napake, ki jih na terenu zaznavajo inšpektorji za varnost hrane
Usposabljanje bo trajalo 2 šolski uri.
Udeleženci prejmejo potrdilo o udeležbi.
Predavateljica je mag. Katarina Železnik Logar, IVD MARIBOR, vodja PE Ljubljana, ki že preko 20 let dela tudi na področju varne hrane. Je izvajalka strokovnih seminarjev, sodeluje v raznih strokovnih in delovnih skupinah s tega področja, nudi strokovno pomoč pri vzpostaviti notranjega nadzora in svetuje podjetjem o ureditvi prostorov skladno z zakonodajo.
Prijave sprejemamo do 13. 9. 2024 oz. do zapolnitve mest na mail: sonja.erjavec@ozs.si oziroma na tel: 02/521 40 10.