Novi izjemi za prebole in cepljene proti COVID-19

12. FEBRUAR 2021  |    Zdenka Bedekovič


Objavljen je nov Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Ta bo začel veljati s 13.2.2021.

Na novo se dovoli vstop v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa in sicer za:

– osebo, ki predloži potrdilo o pozitivnem HAGT ali PCR izvidu testa na SARS-CoV-2, ki je starejši od 21 dni, a ne starejši od šest mesecev ali potrdilo zdravnika o preboleli bolezni COVID-19, ki ni minilo več kot šest mesecev od začetka simptomov;

– osebo, ki predloži potrdilo o cepljenju zoper COVID-19; dokaz prejem drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer – pretek sedem dni, MODERNA najmanj 14 dni in AstraZeneca najmanj 21dni.

Torej, priznajo se potrdila o testiranju oziroma cepljenju, izdana v državah članicah EU oziroma schengenskega območja. V tretjih državah pa so priznana potrdila pri posameznikih, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje, in hrano. Potrdilo iz prve alineje je upoštevano, kadar je izdano v državah EU oziroma državah schengenskega območja.

Novost je tudi podaljšanje roka za prehod meje z osem na deset ur. Ta velja za dvolastnika ali najemnika zemljišča v obmejnem območju (na obeh straneh državne meje). Prehod je dovoljen zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del, z rokom vrnitve najkasneje v desetih urah po opravilu del.

Na novo država določa seznam epidemioloških slabših držav, katerih 14-dnevna incidenca primerov okužbe z SARS-COV-2 na 100.000 prebivalcev je višja od 14-dnevne incidence v Republiki Sloveniji. Ti pa se objavijo na spletnih straneh (NIJZ, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za zunanje zadeve).

Trenutno so na seznamu tri države: Češka, Portugalska in Španija.

Policija bo kljub črtanim kontrolnim točkam na notranjih mejah izvajala nadzor pri obstoječih kontrolnih točkah, kot tudi pri drugih vstopnih točkah v notranjosti države. Vstop v Republiko  Slovenijo pa je možen iz Italije, Avstrije in Madžarske na katerem koli mejnem prehodu.

Na rdečem seznamu je nekaj sprememb pri administrativnih enotah v državah EU oziroma schengenskega območja. Na seznam tretjih držav pa se na novo uvršča Sveta Lucija. Ostalih sprememb na seznamu ni.

 

Odlok velja do 19.2.2021

Celoten dostop do Odloka na naslednji povezavi:

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-0421/odlok-o-dolocitvi-pogojev-vstopa-v-republiko-slovenijo-zaradi-zajezitve-in-obvladovanja-nalezljive-bolezni-covid-19