Jesenska ekskurzija v Mostar in potepanje po dolini reke Neretve

Jesenska ekskurzija v Mostar in potepanje po dolini reke Neretve

Program tridnevnega potovanja

ODHOD: petek, 9. 9. 2022 ob 01.00, AP M. SOBOTA

POVRATEK: nedelja, 11. 9. 2022 do cca. 24.00

1.DAN (9. 9. 2022) M. SOBOTA – BAČINSKA JEZERA – PLOČE – »UŠČE NETERVE« – METKOVIĆ

Vožnja čez mejni prehod Petišovci, mimo Zagreba, Splita, do Bačinskih jezer, kjer bo daljši postanek za sprostitev in okrepčilo v lastni režiji. Gre za skupino šestih med seboj povezanih kraških sladkovodnih jezer. Naravna bogastva, okoliški hribi in kristalno morje so dokaz lepote te regije. Nahajajo se tik pred izhodiščem večstoletne naravne poti po dolini reke Neretve, ki povezuje središčne prostore sosedne Republike Bosne in Hercegovine z Jadranskim morjem. Jezera obkrožajo travniki in sadni nasadi, ob obali pa so številne majhne plaže. Jezera so nastala umetno z namenom namakanja rodovitnih polj severno od jezer. Pokrajina je res rodovitna, zato je bila odločitev iz šestdesetih let, da začnejo saditi mandarine, povsem na mestu. Turizem kljub izjemni in edinstveni lepoti pokrajine še ni občutneje zašel v te kraje. Posebej zanimivi so prodajalci sadja in zelenjave, ki pred svojimi plantažami postavijo mize s pravkar pobranimi sadeži. Sočne lubenice in melone, aromatičen paradižnik, predvsem pa sladke mandarine ostajajo pomemben del prihodka tamkajšnjih ljudi. Čas za kosilo v restavraciji Teta Olga, Ploče (ob cca. 12. uri).

Sledi vožnja do izliva reke Neretve v Jadransko morje (»ušče Neretve«), ki je izoblikovala ogromno sipino s plitvino. Ustje Neretve je mogoče najboljše hrvaško mesto za kajtanje, zato ga nekateri ljubitelji tega športa imenujejo tudi »jadranska Brazilija«.

Pozno popoldne se boste namestili v hotelu NARONA v mestu Metković (ob cca. 16.uri). Po krajšem počitku se boste s 100 let starimi trupicami ob zvokih harmonike peljali čez kanale in Neretvanske močvare – edine delte na Hrvaškem. Večerja v hotelu ob zvokih domače glasbe in nočitev.

 2. DAN (10. 9. 2022) METKOVIĆ – ČAPLJINA – POČITELJ – MOSTAR – METKOVIĆ

Po zajtrku (ob 9. uri) sledi vožnja do mesta Čapljina, ki je bilo razglašeno za eno najlepših mest nekdanje Jugoslavije. Čapljina je l. 2017 prejela Green Awards za najbolj zeleno mesto v BiH.

Pot nadaljujete do »kamnitega mesta« nad Neretvo – Počitelj. Gre za srednjeveško mestece, ki leži na levem bregu Neretve. Prva dokumentirana omemba mesta izvira iz leta 1444. Med zadnjo vojno v Bosni in Hercegovini je bilo močno poškodovano, a mu je obnova že skoraj v celoti povrnila nekdanji sijaj. Tudi življenje se vrača v mesto. S počasnimi koraki, a vendarle. Mestece je majhno, zato je ogled možno opraviti v slabih dveh urah – obvezno se morate povzpeti na nekdanjo trdnjavo, s katere je res krasen pogled na mesto in dolino Neretve.

Sledi vožnja do Mostarja, ki je svoje ime dobil po čuvajih mostov, ki so se imenovali mostarji. Stari most preko reke Neretve je bil zgrajen med leti 1557 in 1566, arhiteket mostu pa je bil eden od najbolj talentiranih arhitektov Osmanskega cesarstva, Mimar Hajrudin. Most je trdno stal 427 let, leta 1993 pa ga je porušila Hrvaška vojska. Most so obnovili leta 2004 in od takrat je zaščiten pod svetovno kulturno dediščino UNESCO. Širok je štiri metre. Lok ima dolg skoraj 29 metrov in visok je 20 metrov. Najvišja točka mostu je visoka 24 metrov. Z lokalnim vodnikom se boste sprehodili po mestu, kjer vabijo številne trgovinice in razne rokodelske delavnice. Čas za malico (ob cca. 13. uri), pravo turško kavo ter prosto za samostojno raziskovanje mesta Mostar. Povratek do Metkovića, kjer sledi večerja v hotelu ob zvokih domače glasbe in nočitev.

3. DAN (11. 9. 2022) METKOVIĆ – OPUZEN – KOMARNA (most na Pelješac)­ – PODSTRANA – SPLIT – M. SOBOTA

Po zajtrku (ob 9. uri) se boste odpeljali do mesteca Opuzen, v katerega se boste zaljubili na prvi pogled. Poleg mrzle Neretve, ki je kristalno čista in kjer se lahko osvežite v najtoplejših dneh v letu, so v bližini čudovite divje plaže z mojstrskim pogledom na Pelješac in lokalne otoke. Festival Zen Opuzen je znan po svetovnem festivalu ulične umetnosti, zaradi katerega so fasade in ulice po mestu postale prava galerija na prostem (do 10.30).

Sledi pot do Komarne, od koder se boste po novem mostu zapeljali na Pelješac in nazaj. Novi most je dolg 2,4 kilometra in visok kar 55 metrov in je eden izmed največjih v Evropi. To je bil eden izmed največjih gradbenih projektov na Hrvaškem v zadnjem času.

Pot nadaljujete proti Podstrani, kjer bo čas za kosilo (ob cca. 13.30). V Splitu bo postanek za ogled mestnih znamenitosti, med drugim tudi Dioklecijanovo palačo, ki je stara več kot 1700 let in je eden od najbolje ohranjenih rimskih spomenikov na svetu. Splita ne smete zapustiti preden se ne sprehodite še po njegovi znameniti Rivi (15.30–17.00).

Vožnjo z avtobusom nadaljujete mimo Zadra, Karlovca in Zagreba. Vrnitev v M. Soboto ob cca 24. uri.

Cena na osebo:

Pri udeležbi         30-34 oseb     299 EUR

                    35-39 oseb     280 EUR

                    40-44 oseb     266 EUR

                    45-49 oseb     255 EUR

Cena zajema: avtobusni prevoz, cestnine, parkirnine, davek po tujini, dodatnega voznika, kosilo 1. dan – Teta Olga, 2 x polpenzion (zajtrk, večerja ob živi glasbi, nočitev) v hotelu v dvo- in večposteljnih sobah ter turistična taksa, vožnjo s trupicami po reki Neretvi z dobrodošlico in harmonikašem, malico v Mostarju 2. dan, lokalno vodenje (Mostar), kosilo 3. dan v Podstrani, strokovno vodenje, osnovno nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja in DDV.

Doplačilo za enoposteljno sobo je 20 EUR/noč/osebo, morebitne vstopnine.

Prijave zbiramo na OOZ M. Sobota, do 15. 8. 2022.

Organizator ekskurzije je Turistična agencija Klas iz M. Sobote.