Embalaža in odpadna embalaža – novosti v letu 2021

Uredba o embalaži in odpadni embalaži, objavljena v Uradnem listu dne 8.4.2021 in je začela veljati 23.4.2021, je prinesla določene spremembe pri obveznostih tistih, ki dajejo embalažo na trg.

Najpomembnejša novost za podjetja, ki dajejo na trg manjšo količino embalaže je, da za embalažo, ne glede na količino, ki jo dajo na trg, nosijo finančno in organizacijsko odgovornost za ravnanje z odpadno embalažo.

Z uredbo se za proizvajalce ukinja količinski prag 15 ton dane embalaže letno na trg v Sloveniji za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo. Hkrati se uvaja možnost plačila pavšalnega zneska za tiste proizvajalce, ki dajo letno na trg v Sloveniji manj kot 1000 kg embalaže.

To odgovornost nalaga Zakon o varstvu okolja, ki določa proizvajalčevo razširjeno odgovornost (PRO) za izdelke, za katere morajo pravne ali fizične osebe, ki v okviru dejavnosti razvijajo, izdelujejo, predelujejo, obdelujejo, prodajajo ali uvažajo izdelke, zagotavljati obveznosti proizvajalčeve razširjene odgovornosti, kam spada:

  1. takšno ravnanje z izdelki PRO, da se spodbujata njihova ponovna uporaba in preprečevanje odpadkov,
  2. takšno ravnanje z vsemi odpadki, ki na območju Republike Slovenije nastanejo iz izdelkov PRO, da se spodbujajo recikliranje in drugi postopki predelave odpadkov,
  3. delno ali celotno financiranje ravnanja z odpadki, ki na območju Republike Slovenije nastanejo iz izdelkov PRO.

Uredba o embalaži in odpadni embalaži pa z namenom zagotavljanja visoke ravni varstva okolja in delovanja notranjega trga, določa pravila ravnanja v proizvodnji ter pri dajanju v promet in pri uporabi embalaže ter pravila ravnanja in druge pogoje za zbiranje, ponovno uporabo, predelavo in odstranjevanje odpadne embalaže za preprečevanje ali zmanjševanje kakršnega koli vpliva embalaže in odpadne embalaže na okolje ter za preprečevanje trgovinskih ovir ter izkrivljanja in omejevanja konkurence.

Določbe te uredbe se uporabljajo za vso embalažo, ki se daje v promet v Republiki Sloveniji, in vso odpadno embalažo, ki nastane v industriji, obrti, trgovini, storitvenih in drugih dejavnostih, gospodinjstvih ali drugod, ne glede na uporabljeni embalažni material.

Embalaža so vsi izdelki iz katerega koli materiala, namenjeni temu, da blago ne glede na to, ali gre za surovine ali izdelke, obdajajo ali držijo skupaj zaradi hranjenja ali varovanja, rokovanja z njim, njegove dostave ali predstavitve na poti od embalerja do končnega uporabnika.

Uredba tudi določa, kdo je zavezanec za ravnanje z embalažo in odpadno embalažo.

To so gospodarski subjekti – pravne osebe ali samostojni podjetniki posamezniki s sedežem v Republiki Sloveniji, ki so dobavitelji surovin za embalažne materiale, dobavitelji embalažnih materialov, proizvajalci embalaže, ki uporabljajo embalažne materiale v proizvodnji embalaže ali pri njenem oblikovanju, pridobitelji embalaže, embalerji in uporabniki servisne embalaže, pridobitelji embaliranega blaga, pooblaščeni zastopniki tujih podjetij, trgovci in distributerji. Gospodarski subjekti se za namen te uredbe in v zvezi z embalažo štejejo tudi pristojni organi in druge osebe javnega prava.

Proizvajalec je embaler, pridobitelj embaliranega blaga, proizvajalec ali pridobitelj servisne embalaže ali tuje podjetje, ki daje embalažo na trg v RS.

Embaler je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik s sedežem v Republiki Sloveniji, ki:

  1. v skladu s predpisi kot dejavnost embalira, pakira ali polni blago v embalažo pod svojim imenom ali pod svojo znamko ali
  2. v skladu s predpisi kot dejavnost embalira, pakira ali polni blago v embalažo, na kateri je vidna oznaka njegovega imena ali njegova znamka, ali
  3. zanj druga oseba v skladu s predpisi kot dejavnost embalira ali pakira ali polni blago v embalažo pod njegovim imenom ali pod njegovo znamko ali
  4. zanj druga oseba v skladu s predpisi kot dejavnost embalira ali pakira ali polni blago v embalažo, na kateri je oznaka njegovega imena ali njegova znamka.

Pridobitelj embaliranega blaga je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik s sedežem v Republiki Sloveniji, ki v okviru izvajanja dejavnosti uvozi embalirano blago iz tretje države ali ga pridobi v državi članici in ga vnese na območje Republike Slovenije za namen nadaljnje prodaje.

Proizvajalec embalaže je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik s sedežem v Republiki Sloveniji, ki v skladu s predpisi kot dejavnost izdeluje embalažo ali jo oblikuje v postopku embaliranja blaga.

Pridobitelj embalaže je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik s sedežem v Republiki Sloveniji, ki v okviru izvajanja dejavnosti uvozi embalažo iz tretje države ali jo pridobi v državi članici in jo vnese na območje Republike Slovenije za namen nadaljnje prodaje.

Tuje podjetje je tuje podjetje v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske družbe, ki ne glede na uporabljeno prodajno tehniko, vključno s komunikacijo na daljavo v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo potrošnikov, prodaja embalirano blago prek sredstev za komuniciranje na daljavo neposredno končnim uporabnikom.

Pooblaščeni zastopnik je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik s sedežem v Republiki Sloveniji, ki ga proizvajalec, ki je tuje podjetje, pisno pooblasti, da v njegovem imenu izpolnjuje določene obveznosti iz te uredbe.

Trgovec je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik s sedežem v Republiki Sloveniji, ki v skladu s predpisi kot dejavnost opravlja trgovinsko dejavnost kot trgovec na debelo ali posrednik blaga v trgovini na debelo;

Pridobitelj embaliranega blaga za lastno uporabo je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik s sedežem v Republiki Sloveniji, ki prek sredstev za komuniciranje na daljavo kupuje embalirano blago neposredno od tujega podjetja izključno za lastno uporabo v okviru izvajanja svoje dejavnosti na območju Republike Slovenije.

Zgoraj omenjeni proizvajalci so tudi zavezanci za sporočanje podatkov o embalaži, dani na trg v RS. Poročilo o embalaži dani v promet v RS za leto 2020 bo preko aplikacije Embalaža pri ARSO mogoče oddati samo še do 30. 6. 2021.

Po tem datumu oddaja poročila za leto 2020 NE bo več mogoča, saj se bo s 1.7.2021 odprla aplikacija za oddajo poročila za prvo polletje 2021.

Proizvajalci, ki ste se odločili za skupinsko izpolnjevanje obveznosti, boste zadnjič sporočili ARSO preko aplikacije Embalaža, podatke o embalaži, dani v promet v RS, za prvo polletje 2021 (za obdobje od 1. 1. do 30. 6. 2021). Rok za to poročanje se izteče 31. marca 2022.

Za obdobje od 1. julija 2021 dalje boste podatke o embalaži, dani na trg v RS, sporočali ARSO samo tisti, ki boste obveznosti PRO izpolnjevali samostojno.

Za vse druge proizvajalce bo te podatke sporočala izbrana družba za ravnanje z odpadno embalažo. Podjetja boste izbrani družbi štirikrat letno sporočala podatke o embalaži, ki jo boste dali na trg v RS.

Proizvajalec izdelkov lahko obveznosti PRO izpolnjuje sam (samostojno izpolnjevanje obveznosti PRO) ali skupaj z drugimi proizvajalci izdelkov (skupno izpolnjevanje obveznosti PRO), tako da za to pooblasti gospodarsko družbo, ki upravlja skupni sistem (z njo sklene pogodbo).

Družbe za ravnanje z odpadno embalažo z dovoljenjem Ministrstva za okolje in prostor so: Slopak, Interseroh, Surovina, Dinos, Recikel, Embakom.

Pomembno:

  • Embalaža, ki bo zaradi opravljanja dejavnosti zavezanca postala odpadna embalaža pri zavezancu, dobavitelj embaliranega blaga pa je druga slovenska pravna oseba, se NE poroča.
  • Embalaža, ki jo zavezanec skupaj z izdelki izvozi iz Republike Slovenije, se prav tako NE poroča.

 

Renata Stanko, svetovalka SPOT Svetovanje

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.