Prijava nezgode in poškodbe pri delu – od 1.9.2022 elektronska prijava za vsa podjetja, vpisana v Poslovni register Slovenije

Celo poletje vas obveščamo o spremembah, ki jih je uvedel Pravilnik o prijavi nezgode in poškodbe pri delu. Tako kot večina postopkov, se je tudi prijava nezgode in poškodbe pri delu digitalizirala in jo v digitalni obliki morate oddajati vsa podjetja, vpisana v Poslovni register Slovenije. Vloga se odda preko portala SPOT.

Nezgoda in poškodba pri delu je nepredviden oziroma nepričakovan dogodek na delovnem mestu ali v delovnem okolju, ki se zgodi v času opravljanja dela ali izvira iz dela, in ki povzroči poškodbo delavca.

Zakon o varstvu in zdravju pri delu določa, da je poškodba pri delu poškodba, kakor je opredeljena z zakonom, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ali drugimi področnimi zakoni, in ki ima za posledico vsaj en dan odsotnosti z dela ali smrt poškodovanca, kolektivno nezgodo, nevarni pojav in ugotovljeno poklicno bolezen. Zakon vsakega delodajalca zavezuje, da takoj, oziroma v najkrajšem možnem času, prijavi nezgodo in poškodbo pri delu Inšpektoratu RS za delo, Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje.

S prijavo nezgode in poškodbe pri delu, ki je od 1.9.2022 za podjetja mogoča le elektronsko, preko portala SPOT in jo ureja Pravilnik o prijavi nezgode in poškodbe pri delu, se ta prijava posreduje na vse naslove, katere je o nesreči potrebno obvestiti.

Čeprav si vsi želimo, da do nezgode in poškodbe pri delu ne bi prišlo, pa se vseeno lahko zgodi. In takrat je potrebno podati prijavo preko portala SPOT.

Že oddane prijave na portalu se lahko tudi prekličejo, v kolikor je prišlo do napake pri poročanju.

Ker je delo preko portala SPOT mogoče le z elektronskim podpisom odgovorne osebe ali vnesenim pooblastilom osebe, ki ima elektronski podpis, vas želimo opomniti, da pravočasno uredite potrebne formalnosti za delo na portalu – uredite elektronsko prijavo v portal za osebo, ki bo o dogodku poročala.

Če se boste odločili, da pooblastite osebo (sodelavca, računovodski servis, sodelavca organizacije, ki za vas pripravlja oceno tveganja), za njo izpolnite obrazec-pooblastilo. Izpolnjen obrazec nam pošljite, da vam jo aktiviramo. Obrazec pooblastilo najdete na portalu SPOT, lahko pa vam ga pošljemo po elektronski pošti.

Čeprav si nihče ne želi nezgod in poškodb pri delu pa je pomembno, da ima podjetje vse urejeno, da v kolikor bi do dogodka prišlo, lahko pravočasno odda prijavo o nezgodi ali poškodbi, saj so kazni za neopravljeno prijavo visoke.

 

Pripravila:

Renata Stanko, SPOT Svetovanje Pomurje

 

Projekt »SPOT Svetovanje POMURJE 2018-2022 «

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija