Za gostince in živilce organiziramo, v sodelovanju z Ljudsko univerzo Murska Sobota in s podjetjem Izobraževanje in svetovanje Metka Matjašič s.p., izobraževanje Higienske zahteve za osebe, ki delajo v proizvodnji in prometu z živili in načela sistema HACCP na koncu katerega prejmejo udeleženci potrdilo o udeležbi. Izobraževanje bo potekalo
v ponedeljek, 6. oktobra 2025, od 13.00 do 15.00 ure
v prostorih OOZ Murska Sobota.
V vseh dejavnostih, kjer se ponujajo živila, je zelo pomembno, da se spoštujejo splošna in posebna pravila higiene živil, ki so temelj za učinkovito izvajanje postopkov po načelih HACCP. Vsi tisti, ki delajo z živili, so zelo pomembni pri izpolnjevanju načel HACCP. Zelo pomembno je, da so ustrezno izobraženi in praktično usposobljeni ter seznanjeni z vsemi novostmi.
V skladu z zakonodajo in z načeli HACCP ste vsi poslovni subjekti, ki v svoji dejavnosti delate z živili, med drugim dolžni skrbeti za stalno usposobljenost delavcev, ki prihajajo pri delu v stik z živili.
Da bo čim manj nepravilnosti pri spoštovanju priporočil za varno delo z živili in predvsem dovolj znanja v kolektivih, smo pripravili brezplačno izobraževanje z naslednjo vsebino:
- Načela sistema HACCP;
- Splošna higienska navodila za osebe, ki delajo v proizvodnji in prometu z živili;
- Zdravstvene zahteve za delavce v živilski dejavnosti;
- Mikrobiološki, kemični in fizikalni dejavniki tveganja (mikroorganizmi ki povzročajo kvar in mikroorganizmi, ki povzročajo bolezni);
- Onesnaženje živil;
- Shranjevanje živil in sledljivost: določitev sekundarnega roka uporabe;
- Kontrolne točke in kritične kontrolne točke pri procesu priprave in prodaje živil;
- Čiščenje in dezinfekcija;
- Obvladovanje škodljivcev;
- Alergeni;
- Nove zahteve zakonodaje: Onesnaževala v živilih (Akrilamid, Alergeni transmaščobne kisline);
- Blažilnih ukrepih za zmanjšanje prisotnosti akrilamida in Pravilnik o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih;
- Kultura varnosti živil;
- Odgovarjanje na vprašanja udeležencev izobraževanja.
Izobraževanje je za udeležence brezplačno.
Izvedla ga bo Metka Matjašič, diplomirana sanitetna inženirka, z več kot 20 letnimi izkušnjami na področju higiene živil, notranjega nadzora in vzorčenja živil v živilskih in gostinskih obratih. Izvaja pa tudi izobraževanja o higieni živil po načelu HACCP sistema in izdeluje HACCP dokumentacijo.
Prijave udeležencev so obvezne in jih sprejemamo do 1.10.2025 oz. do zapolnitve mest na povezavi: https://prijave.snipi.si/V5QiVhkYd.
Dodatne informacije na tel: 02/521 40 10.
Vabljeni vsi, ki si želite nadgraditi svoje znanje HACCP sistema.